ΜΑΡΠΗΣΣΑ
(το κέντρο του χωριού είναι σε απόσταση 500 μέτρων βλ. χαρτη 1)
Το χωριό Μάρπησσα είναι σε απόσταση 500 ( χάρτης 1) Ένας πανέμορφος οικισμός, με το Μουσείο γλυπτών Περαντινού, τους μύλους του και τον παραλιακό οικισμό του, το Πίσω Λιβάδι, με ψαροταβέρνες και μπαράκια.
Η Μάρπησσα, θεωρείται επίσης, ένα από τα ωραιότερα χωριά της Πάρου. Είναι χτισμένη στην κορυφή ενός μικρού λόφου, στο κέντρο του οποίου δεσπόζει ο ναός της Μεταμόρφωσης, βυζαντινού ρυθμού. Παραδίπλα είναι το Μουσείο Περαντινού και λίγο πιο κάτω το μνημείο του Στέλλα.
Στην μικρή πλατεία του χωριού είναι οι τέσσερις ανεμόμυλοι, χαρακτηριστικοί της Πάρου και από κει ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στη μονή του Αγίου Αντωνίου. Η θέα από την κορυφή του κέφαλου που βρίσκεται η μονή είναι εκπληκτική. Όλο το Αιγαίο στα πόδια σας.
Τα σπίτια του χωριού πανέμορφα (16ου και 17ου αιώνα), όπως και τα πλακόστρωτα σοκάκια του. Βρίσκεται 17 χιλιόμετρα ανατολικά της Παροικιάς σε υψόμετρο 40 μέτρων. Η Μάρπησσα λεγόταν παλαιότερα Τσιπήδος. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη με ταβέρνες και καφενεία και στην πλατεία του χωριού θα βρείτε λαογραφικό μουσείο με ενδιαφέροντα εκθέματα.
Αν βρεθείτε στο χωριό τη Μεγάλη Παρασκευή θα εντυπωσιαστείτε από την αναπαράσταση των Παθών, ενώ την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιείται ξεφάντωμα γνήσια ελληνικό.
Χάρτης 1 • Κέντρο Μάρπησσας
Χάρτης 2 • Μοναστήρι Αγίου Αντωνίου
Το Πίσω Λιβάδι & ο Λογαράς είναι μόλις 500 μέτρα μακριά
Διασχίζοντας την Μάρπησα και περνώντας μέσα από ένα μικρό πευκοδάσος, φτάνουμε στο Πίσω Λιβάδι. Στο μικρό γραφικό του λιμανάκι ταβερνάκια, που οι ουζομεζέδες δεν αφήνουν κανέναν ασυγκήνιτο και μπαράκια, που κάθε καλοκαίρι σφύζουν από ζωή. Μια μικρή ακρογιαλιά με μεγάλα αρμυρίκια και άμμο, είναι ότι πρέπει για κολύμπι. Τους θερινούς μήνες από το γραφικό λιμανάκι φεύγουν καραβάκια για Νάξο, Ίο, Σαντορίνη, Αμοργό, Μύκονο, Δήλο, Αντίπαρο και Κουφονήσια. Το εισιτήριο για όσους θέλουν ν’ απολαύσουν μια εκδρομή εκτός Πάρου είναι αρκετά προσιτό. Πόλος έλξης για τους τουρίστες είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Θαλασσίτη με τις παμπάλαιες τοιχογραφίες.
Η παραλία του Λογαρά βρίσκεται στη νοτιοανατολική Πάρο και έχει βραβευτεί με τη γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πλούσιος βυθός της είναι πόλος έλξης για τους λάτρεις του ψαροντούφεκου. Η παραλία έχει πολλά αρμυρίκια, που περιμένουν να σας προσφέρουν καταφύγιο από τον καυτό ήλιο. Στην περιοχή του Λογαρά θα βρείτε και εστιατόρια και καφετέριες.
Χάρτης 3 • Πίσω Λιβάδι
Χάρτης 4 • Λογαράς
Μώλος, Καλόγερος (παραλία με άργιλο) και Πούντα - κοντινές παραλίες
Στην ανατολική Πάρο, εκτείνεται ο κόλπος του Μώλου και ο ομώνυμος οικισμός. Είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία, με καθαρά νερά, κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά, με αρμυρίκια, ψιλή άμμο και θέα στην Νάξο. Η παραλία και ο οικισμός βρίσκονται ανάμεσα στους λόφους Κέφαλο και Αντικέφαλο και οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι εκεί κάποτε βρισκόταν η αρχαία πόλη Υρία.Ολόκληρη η περιοχή του Μώλου είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000, λόγω του φυσικού της κάλους.Στον Μώλο λειτουργούν εστιατόρια και ταβέρνες, όπου μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακές γεύσεις της Πάρου.
Ο οικισμός της Πούντας, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Πάρου και διαθέτει και μία μεγάλη αμμουδερή παραλία. Ανεπιφύλακτα χαρακτηρίζεται από τα πολυσύχναστα beach bar που συγκεντρώνουν χιλιάδες νέων που επιλέγουν την Πάρο για τις διακοπές τους.Η πρόσβαση είναι εύκολη με αυτοκίνητο ή ΚΤΕΛ και βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία του Λογαρά. Έχει επίσης βραβευτεί με τη γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χάρτης 5 • Μώλος
Χάρτης 6 • Παραλία Καλόγερος
Χάρτης 7 • Παραλία Πούντα
Επισκεφτείτε και άλλα μέρη...
ΛΕΥΚΕΣ
Οι Λεύκες ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Πάρου. Ο οικισμός είναι ακριβώς κάτω από το πευκοδάσος στο ύψωμα. Μια βόλτα στα πανέμορφα στενάκια του με τους λευκούς αρμούς θα σας εντυπωσιάσει. Θα δείτε τα παλιά πλυσταριά, που κάποιες νοικοκυρές τα χρησιμοποιούν ακόμη, το Σπίτι της Λογοτεχνίας, το γραφικό Ράμνο, δρόμο με ταβερνάκια και άλλα μαγαζιά και την υπέροχη θέα. Θάλασσα και στο βάθος η Νάξος.Τα σπίτια είναι αμφιθεατρικά χτισμένα. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν πρόσφυγες που ήρθαν από την Κρήτη και τη Νάουσα, αλλά και ντόπιοι, οι οποίοι επέλεξαν το βουνό για να χτίσουν το χωριό τους, από το φόβο των πειρατών.Ο Ράμνος, κεντρικός δρόμος του οικισμού είναι ανάμεσα σε νεοκλασικά κτίσματα, το σχολείο, την πρώην κοινότητα, το Σπίτι της λογοτεχνίας. Στο δρόμο αυτό, κάτοικοι της Πάρου και επισκέπτες κάνουν τον περίπατό τους ή κάθονται σε κάποιο από τα μαγαζιά που βρίσκονται εκεί, όπως και τα καφενεία στη μικρή πλατεία όπου είναι και το μνημείο των Ηρώων.Στους λόφους, γύρω από το χωριό στέκουν ανεμόμυλοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν αναπαλαιωθεί και στην άκρη του χωριού σε ύψωμα, είναι ο ναός της Αγίας Τριάδας με τα περίφημα καμπαναριά του που ανακαινίστηκαν πρόσφατα.Οι Λεύκες είναι το πιο πράσινο χωριό της Πάρου, γι’ αυτό κάνοντας βόλτα στα δρομάκια του ή επίσκεψη στα πολλά εκκλησάκια του χωριού, ακούει κανείς τα τζιτζίκια, και το σούρουπο τα τριζόνια και τον γκιώνη. Το χωριό είναι ιδιαίτερα τουριστικό, καθώς προσελκύει τους καλοκαιρινούς μήνες πάρα πολλούς επισκέπτες της Πάρου.Στις Λεύκες, εκτός από διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο πολιτιστικός Σύλλογος ΥΡΙΑ, γίνεται και η γιορτή του Καράβολα.
Η γιορτή του Καράβολα είναι μια ευκαιρία για τους Λευκιανούς να γιορτάσουν το τέλος του καλοκαιριού. Δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία, γίνεται στο τέλος Αυγούστου και τη διοργάνωση αναλαμβάνει κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκών ΜΕΑΣ Υρία.Υπάρχει φαγητό όπως καράβολες (μεγάλα σαλιγγάρια όπως λέγονται στην Πάρο), σκορδαλιά, αμπελοφάσουλα, παραδοσιακά τυριά, ρεβύθια στο φούρνο και φυσικά άφθονο κρασί. Είναι το μεγαλύτερο γλέντι του χωριού και η διασκέδαση κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αφού τη βραδιά συνοδεύουν νησιώτικα τραγούδια! Εαν βρεθείτε εκείνη την εποχή στο νησί της Πάρου, σίγουρα αξίζει να επισκευθείτε το χωριό των Λευκών και το πανηγύρι του Καράβολα.
Χάρτης 8 • Χωριό Λεύκες
ΑΣΠΡΟ ΧΩΡΙΟ & ΔΡΥΟΣ
Στην κοιλάδα πάνω από την παραλία του Λολαντώνη βρίσκεται το Άσπρο Χωριό και λίγο πιο κάτω ο Δρυός, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Διαθέτει όμορφα ταβερνάκια και στην παραλία, αλλά και μέσα στον οικισμό και έχει θέα το απέραντο γαλάζιο.Ο Δρυός, 25 χιλιόμετρα από την Παροικία έχει μακρά ιστορία. Κατά την αρχαιότητα ήταν το λιμάνι της Πάρου και αυτό γιατί είχε πολλά νερά από τα οποία εφοδιάζονταν πολεμικά και εμπορικά πλοία.
Ο Δρυός διαθέτει και πλούσια βλάστηση, αλλά και πανέμορφη παραλία με ωραία ταβερνάκια από πάνω. Στο χωριό μπορείτε να επισκεφθείτε τους αρχαίους νεώσοικους (μέρη όπου προφύλασσαν τα πλοία), αλλά και το σπήλαιο των δαιμόνων με σταλαγμίτες και σταλακτίτες, τις λίμνες του Δρυού κ.λπ.Ακόμη υπάρχουν πάνω στα βράχια οι παράλληλες αυλακώσεις από τα πλοία που τα έσερναν έξω από τη θάλασσα. Κατά μία άλλη εκδοχή, οι αυλακιές οφείλονται στα τροχήλατα βαγόνια με τα οποία μετέφεραν το παριανό μάρμαρο για να φορτωθεί στα πλοία.
Χάρτης 9 • Δρυός
ΝΑΟΥΣΑ
Γραφικότατα σοκάκια και το ενετικό κάστρο στην παραλία της, φωτισμένο τη νύχτα δίνει μια μαγευτική νότα στο όλο σκηνικό, σε συνδυασμό με τη μαρίνα και τα σκάφη μεγάλα και μικρά, αλιευτικά και τουριστικά. Η διασκέδαση στην Νάουσα της Πάρου κρατάει έως τις πρώτες πρωινές ώρες, αφού υπάρχουν σ’ αυτήν κάθε είδους μαγαζιά.
Η πόλη είναι χτισμένη στον δεύτερο μεγάλο κόλπο της Πάρου, με το λιμάνι και τη μαρίνα και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ακόμη από την εποχή των Κομνηνών.
1650 – 1700, στην Πάρο έρχονται Γάλλοι, οι οποίοι ιδρύουν σχολείο, ώστε μέσα από αυτό να επιβάλλουν στους κατοίκους την καθολική θρησκεία. Απέτυχαν όπως και οι Βενετοί τρεις αιώνες πριν.
Το 1770 η Νάουσα γίνεται βάση των Ρώσων στο Αιγαίο, οι οποίοι είχαν το στρατηγείο τους στο νησάκι της Αγίας Καλής απέναντι από την Νάουσα, στο κέντρο σχεδόν του κόλπου.Στο λιμάνι είναι και το μικρό Κάστρο, το λεγόμενο Καστέλι, έργο των Ενετών, μεγάλο μέρος του οποίου διασώζεται έως και σήμερα, ενώ λίγο παραδίπλα, πάνω στο κύμα είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου, προστάτης των ναυτικών και των ψαράδων, μιας και η Νάουσα διέθετε και διαθέτει ακόμη και σήμερα σημαντικό αριθμό αλιευτικών σκαφών.Πάνω στο λιμάνι, ταβέρνες, μπαράκια, καφετέριες, εστιατόρια, ενώ λίγο πιο μέσα, στην ανακαινισμένη πλατεία της με τους πανύψηλους ευκάλυπτους, επίσης κάθε είδους μαγαζιά, παιδική χαρά και η Εκκλησία της Παντάνασσας.
Στο ύψωμα του χωριού είναι ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που φαίνεται από όλες τις πλευρές της πόλης. Το γραφικό της ποταμάκι καταλήγει στη θάλασσα, περνώντας από το πανέμορφο γεφύρι, πραγματικό στολίδι για τη Νάουσα αλλά και για την Πάρο.
Το καλοκαίρι στη Νάουσα, τη γραφική αυτή πόλη της Πάρου διοργανώνεται η γιορτή του ψαριού και πολλές άλλες εκδηλώσεις, καθώς και το πανηγύρι στα εννιάμερα της Παναγίας στις 23 Αυγούστου.
Επίσης στον κόλπο που βρίσκεται το μοναστήρι του Αϊ Γιάννη Δέτη απέναντι από την Νάουσα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, βρίσκεται το Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου, το οποίο αξίζει να επισκευθείτε.
Η Νάουσα είναι το παραδοσιακό ψαροχώρι, καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στις Κυκλάδες. Βρίσκεται στις βόρειες ακτές της Πάρου και το λιμάνι της φιλοξενεί όλα τα ψαροκάικα του χωριού, ενώ στη μαρίνα φιλοξενούνται κάθε είδους τουριστικά σκάφη.
Η Νάουσα διαθέτει διάφορα καταστήματα αλλά και μπαράκια, καφενεία, ουζερί, ταβέρνες, εστιατόρια, μεζεδοπωλεία.
Παραλίες διαθέτει πολλές και υπέροχες: Πιπεράκι, Πιπέρι, Μοναστήρι, Κολυμπήθρες, Σάντα Μαρία, Λάγγερη.
Η Νάουσα διαθέτει και αξιόλογα μνημεία: αρχαίους οικισμούς (λόφος Κουκουναριών), πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο (Πλαστήρα) και το βενετσιάνικο κάστρο οχυρό της βόρειας πλευράς του λιμανιού.
Δεν θα δυσκολευτείτε επίσης και για το φαγητό.
Επίσης, γύρω από τη Νάουσα υπάρχουν μοναστήρια όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει περίτεχνα τέμπλα και τοιχογραφίες. Είναι το μοναστήρι του Άη-Γιάννη Δέτη, η μονή Αγίου Αθανασίου, η μεσαιωνική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Χάρτης 10 • Νάουσα
ΠΑΡΟΙΚΙΑ
Η Παροικιά, πρωτεύουσα της Πάρου με το επιβατικό και εμπορικό λιμάνι και το μύλο, σήμα κατατεθέν, είναι χτισμένη στον κόλπο του νησιού.
Διαθέτει όμορφους οικισμούς, αλλά και η ίδια, αν περπατήσεις στα στενάκια της, θα σε μαγέψει.
Η Εκατονταπυλιανήκαι το πευκοδάσος δίπλα, το ενετικό κάστρο στην παλιά αγορά και ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, ο λόφος της Αγίας Άννας με τους δύο μύλους, σήμα κατατεθέν της Πάρου, που σύντομα θ’ αναπαλαιωθούν, οι αιωνόβιοι φοίνικες στην παραλιακή (οδός Γιάννη Πάριου) και κάθε είδους μαγαζιά έλκουν τους επισκέπτες.
Όλο το χρόνο, στην Παροικιά, το λιμάνι της Πάρου, αλλά κυρίως από την άνοιξη και μετά, τα πλοία πηγαινοέρχονται φέρνοντας κόσμο και εμπορεύματα.Μία πόλη της Πάρου που κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους, αλλά το 13ο αιώνα στη σύγχρονη πια μορφή της, οι Βενετοί χτίζουν το Κάστρο στο ύψωμα που βρίσκεται μέσα στην πόλη. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη από τον αρχαίο ναό της Δήμητρας. Στο κομμάτι αυτό της πόλης, Κάστρο, σπίτια και μικρές εκκλησιές (Άγιος Μάρκος, Αγία Άννα, Άγιος Στυλιανός), μπλέκονται μεταξύ τους, ενώ λίγο πιο πάνω στον ίδιο λόφο είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος,Βυζαντινό μνημείο της Πάρου. Τόσο από τον λόφο, όσο και από την παραλιακή (οδός Γιάννη Πάριου) της Παροικίας, μπορεί κανείς ν’ απολαύσει ένα απίστευτα ωραίο ηλιοβασίλεμα, ίσως το ομορφότερο στην Πάρο.
Ο κεντρικός δρόμος της αγοράς (οδός Λοχαγού Φωκιανού) στην Παροικιά της Πάρου, με τα μαγαζάκια και από τις δύο πλευρές του, έχει μια ελκυστική ομορφιά, στην οποία προσδίδουν τα παλαιά αρχιτεκτονικά κτίσματα που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Βενετσιάνικα αρχοντικά, οικία Δημητρακόπουλου, βρύσες του Δημάρχου Μαυρογένη δένουν όμορφα με τα μικροκαταστήματα τουριστικών ειδών και τα παλαιοπωλεία.
4 km. to the southwest of Parikia, there is the Valley of the Butterflies, a verdurous biotope of Paros, where you will see Tiger moth butterflies.
Τα περισσότερα όμως καταστήματα, ταβερνάκια, εστιατόρια, μπαράκια, καφετέριες, τα συναντά κανείς στην παραλιακή της Παροικιάς (οδός Γιάννη Πάριου) από τον Μύλο στο Μπουνταράκι έως και τα Λιβάδια.
Αξιοθέατα η Παροικία έχει πάρα πολλά. Κατ’ αρχάς οι αρχαιολογικοί της χώροι, με κυριότερους, το αρχαίο νεκροταφείο στην παραλία και το εργαστήριο κεραμικής, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου, ιδιαίτερα αξιόλογο με ευρήματα από την Πάρο και το Δεσποτικό της Αντιπάρου, το Κάστρο και η Εκατονταπυλιανή, ίσως η πιο γνωστή εκκλησία της Πάρου αλλά και της Ελλάδας.
Επίσης κοντά στην Παροικιά, 4χλμ νοτιοδυτικά της, βρίσκεται η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες, ένας καταπράσινος βιότοπος της Πάρου, όπου θα δείτε τις πεταλούδες του είδους Tiger moth.
Δεν θα δυσκολευτείτε επίσης και για το φαγητό.Υπάρχουν μεζεδοπωλεία, παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια με γεύσεις παραδοσιακές, αλλά και άλλων χωρών.
Σε ότι αφορά στη διασκέδαση, επίσης υπάρχουν πολλές επιλογές. cafe, μπαράκια, μαγαζιά με ζωντανή μουσική, clubs, κ.λπ, όπου μπορείτε να διασκεδάσετε έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Πολλές και όμορφες είναι και οι παραλίες της Πάρου που βρίσκονται κοντά στην Παροικία. Λιβάδια, μπροστά στον ΝΟΠ, Κριός, Άγιος Φωκάς, Δελφίνι, Παρασπόρος.
Χάρτης 11 • Παροικιά
ΑΛΥΚΗ
H Αλυκή το ομορφο ψαροχώρι, με το γραφικό λιμανάκι, τα ταβερνάκια και την παραλία Πίσω Αλυκή με τα άσπρα βότσαλα και τα αρμυρίκια μέχρι εκεί που σκάει το κύμα. Βρίσκεται στο νοτιότερο μέρος της Πάρου και πήρε το όνομά της από την Αλυκή στις παρυφές του χωριού.
Στα όμορφα ταβερνάκια της, θα βρείτε ολόφρεσκο ψάρι και την παραδοσιακή γούνα (λιαστός κολιός).
Δίπλα στο λιμανάκι, μία ακόμη όμορφη παραλία ενδείκνυται για κολύμπι στα πεντακάθαρα γαλανά νερά της.Υπάρχει όμως και η μεγάλη καταγάλανη παραλία στην Πίσω Αλυκή, με βότσαλο και αλμυρίκια καθώς και η παραλία του Φάραγκα, με τα τέσσερα πανέμορφα κολπάκια.
Κοντά στην Αλυκή είναι το αεροδρόμιο της Πάρου, λίγο πριν από την είσοδο του χωριού.
Θα βρείτε ταβέρνες με φρέσκο ψάρι, μπαράκια, έχει παιδική χαρά, γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϋ.
Στην Αλυκή βρίσκεται το μουσείο κυκλαδικής λαογραφίας του αυτοδίδακτου καλλιτέχνη Μ. Σκιαδά.
Γίνονται επίσης διάφορες και αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται στις γιορτές του Άη-Γιάννη του Κλείδωνα τον Ιούνιο, το πανηγύρι του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου και στο πανηγύρι του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.
Ακολουθήστε τους δρόμους και τα στενάκια που οδηγούν από την Αλυκή στην Αγκαιριά. Η Αγκαιριά είναι ένας ημιορεινός γραφικός οικισμός, περίπου 3χλμ. από τη θάλασσα.
Χάρτης 12 • Αλυκή
|